Kinderopvang kiezen

Kinderopvang kiezen

Een kinderdagverblijf in Breda kiezen kan een moeilijke opgave zijn. In een poging om je kind op de juiste kinderdagverblijf te plaatsen, zijn er veel dingen om te overwegen. Om tot een goede keuze te kunnen komen, kan het je helpen om over de volgende punten na te denken:

Denk na over je leer- en ontwikkelfilosofie

In wat voor type ontwikkel- en leeromgeving zie je je kind het liefst? Vind je het prima als de handjes vuil worden en dat je kind alles van dichtbij beleeft? Of zie je liever een wat strakkere en een meer strengere benadering van ontdekkend leren? Je kunt uiteraard ook een wat flexibele benadering overwegen. Een benadering dat met kinderen meegroeit terwijl ze leren. Geloof je in samenwerking en groepswerk of hecht je meer waarde aan zelfstandigheid? Het is belangrijk om je eigen overtuigingen op een rijtje te zetten en deze te koppelen aan de ontwikkelbehoefte van je kind.

Bekijk de kinderdagverblijf als geheel

Wanneer je op zoek gaat naar een kinderdagverblijf, is het verleidelijk om naar de begeleider te kijken. Dat is natuurlijk prima en overigens ook zeer belangrijk. Maar het is ook van vitaal belang om naar het kinderdagverblijf te kijken en je daarbij af te vragen of deze als ’thuis’ voelt voor je kind.

Zoeken naar een sterk sociaal / emotioneel programma

Een geweldig programma heeft tijd voor verkenning en verwerking. Een kinderdagverblijf kiezen met een sterk sociaal / emotioneel programma, is dus erg belangrijk. Denk daarbij aan begeleiders die de tijd nemen om kinderen te helpen communiceren, problemen op te lossen en hen begeleiden om te kunnen samenwerken als een groepsgemeenschap.

Let op de groepsgrootte

Een kleine groepsgrootte kan het verschil betekenen tussen goede herinneringen en geweldige herinneringen. In kleine groepjes kunnen begeleiders elke dag, vele malen per dag, elk kind de nodige aandacht geven. Een begeleider kan het programma aanpassen aan de behoeften van elk kind. Kinderen blijven hierdoor eerder betrokken. Het belang van de groepsgrootte kan niet genoeg worden benadrukt.

Praat met huidige ouders

Ouders zijn een geweldig hulpmiddel bij het onderzoeken van een kinderdagverblijf: Hoe is de ouderbetrokkenheid? Wat vinden zij geweldig? Ouders hebben meestal relevante informatie en delen graag hun mening.

Gedifferentieerde instructie

Wat doet het kinderdagverblijf voor kinderen die vooroplopen en degenen die extra hulp nodig hebben?
Een groep als geheel zit vol met kinderen die op verschillende niveaus werken. Het vinden van een kinderdagverblijf die activiteiten en tijd structureert rond gedifferentieerde instructie, is van cruciaal belang. Een goed kinderdagverblijf kiezen zorgt voor een goede voorbereiding op de basisschool.

Ten slotte

Een kinderdagopvang kiezen kan dus een hele opgave zijn. Het beste wat je kunt doen, is een bezoek brengen. Woon in het voorjaar een open huis bij of plan een rondleiding. Je bent de beste rechter van wat goed is voor je kind, dus vertrouw op je instinct. Er is veel te overwegen, maar heb vooral veel plezier bij het zoeken en bezoeken van een kinderdagopvang.