Kinderdagverblijven

Wanneer je op zoek bent naar een kinderdagverblijf is het belangrijk om goed door te hebben wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten opvangcentra en bij welke je toeslag kunt krijgen voor de kinderopvang. Wij vertellen je hier de verschillen tussen de soorten kinderopvang.

Dagopvang

De dagopvang is er speciaal voor kinderen die nog te jong zijn om naar de basisschool te gaan. Je kind kan terecht bij een kinderdagverblijf of een gastouder. Wanneer het verblijf of de gastouder staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) heb je recht op kinderopvangtoeslag.

Buitenschoolse opvang

Voor de kinderen die naar school gaan, is er de Buitenschoolse opvang. Hiervoor geldt hetzelfde principe als bij de dagopvang. Je kunt dan terecht bij een kinderdagverblijf of gastouder. Wanneer deze geregistreerd staat, heb je recht op kinderopvangtoeslag.

Tussenschoolse opvang

De tussenschoolse opvang is juist opvang voor de kinderen tussen de middag. Met de tussenschoolse opvang wordt het overblijven bedoelt op scholen. Scholen zijn hier verantwoordelijk voor, maar kunnen eventueel ook vrijwilligers vragen of het uitbesteden aan een kinderopvang.

Gastouder

Een gastouder houdt letterlijk in dat een gastouder je kinderen verzorgd wanneer jij aan het werk bent. De gastouder kan de kinderen meenemen naar huis of met ze activiteiten ondernemen. Gastouders moeten altijd een geschikt diploma hebben en beschikken over een EHBO diploma. Sinds kort moet de partner van de gastouder ook in het bezit zijn van een VOG-verklaring. Alle gastouders moeten geregistreerd staan bij het gastouderbureau zodat je zeker weet dat de gastouder een geschikte gastouder is volgens de overheid.

Heb je nog vragen over de verschillen tussen deze soorten kinderopvang? Neem dan contact met ons op!